Konklusion på generalforsamlingen 2024
Konklusion på generalforsamlingen 2024
Bestyrelsen for ejerforeningen har i en mail rundsendt til husejerne den 17. juni 2024 erkendt, at vedtægterne ikke blev overholdt på generalforsamlingen.
Bestyrelsen skriver:
Budgetforslaget burde være lagt frem til godkendelse – og ikke som dirigenten anbefalede - blot at være til orientering.
Her må vi korrigere. Dirigenten "anbefalede" ikke noget, han dikterede forløbet.
Ordveksling fra lydfil:
Husejer:
Skal det ikke godkendes?
Dirigent:
Nej, det skal bare forelægges.
I bestyrelsens referat fra generalforsamlingen, som er underskrevet af dirigenten og formanden, Anders Kjærulff, står:
Driftsbudget 2024 for Ejerforeningen Sæby Søbad blev kort gennemgået. Driftsbudget 2024 var på forhånd
udsendt sammen med indkaldelsen til generalforsamlingen den 6. april 2024.
Dirigenten spurgte herefter, om der var spørgsmål eller bemærkninger til driftsbudgettet. Dette var ikke
tilfældet.
Det er ikke korrekt. Der blev ikke spurgt om der var spørgsmål eller bemærkninger.
Dirigent:
Som sagt, det skal alene forelægges her, hvis der er bemærkninger til det, så tager vi det under Eventuelt.
Det er en klar fravigelse af vedtægterne og problemet er, at under eventuelt må der ikke træffes beslutninger eller stemmes om noget. En gruppe husejere havde forberedt et ændringsforslag til budgettet, som de ville fremlægge i henhold til normalvedtægten for ejerforeninger § 10 Stk. 3. Ændringsforslag kan stilles på generalforsamlingen.
Denne lovsikrede ret blev afskåret af dirigenten. En del husejere forlod herefter generalforsamlingen i frustration!
På trods af erkendelsen af, at der ikke er noget godkendt budget, beslutter bestyrelsen egenhændigt at fortsætte driften af ejerforeningen med det budgetoplæg, som den selv har udarbejdet. Meget problematisk, husejerne burde konsulteres.
Vi har den 19. juni sendt en mail til ejerforenings administrator med anmodning om indkaldelse til ny generalforsamling. Se mail hér.
I vedtægterne står:
§ 23.1. Administrator eller bestyrelsen udarbejder hvert år et budget, der viser Ejerforeningens forventede udgifter, og som forelægges generalforsamlingen til godkendelse.
Ordveksling fra lydfil på generalforsamlingen:
Dirigent:
Vi går videre til næste punkt på dagsordenen, som er: Bestyrelsens forelæggelse af driftsbudget for det løbende regnskabsår, og jeg skal sige allerede nu, at det er ikke noget der skal godkendes, så det er en forelæggelse fra bestyrelsens side og det er AK der står for det.
AK: Jeg kan gøre det meget kort…
Dirigent:
Som sagt, det skal alene forelægges her, hvis der er bemærkninger til det, så tager vi det under Eventuelt.
Husejer:
Skal det ikke godkendes?
Dirigent:
Nej, det skal bare forelægges.
Et meget beklageligt forløb og en klar tilsidesættelse af ejerforeningens vedtægter. Dermed forhindres medlemmerne i at komme med ændringsforslag til budgettet, da der ikke må stemmes under Eventuelt.
Dirigenten var en advokat fra HjulmanKaptain. På deres hjemmeside står:
Vi er din garant for en professionel afvikling af generalforsamlingen. Det betyder, at lovgivningen, tidsfrister og vedtægter overholdes korrekt og rettidigt.
Det er ikke hvad vi har oplevet. Honoraret for dirigenten i år er ukendt. Sidste år betalte vi kr. 36.000 for denne ydelse fra samme firma.
Eftersom budgettet ikke blev godkendt er generalforsamlingen antagelig ugyldig. For selskaber gælder, ifølge Selskabsret.dk:
En generalforsamling er ugyldig, når den ikke er indkaldt i overensstemmelse med vedtægterne eller lovgivningen, når der er afgivet forkerte oplysninger i indkaldelsen, eller når beslutningerne træffes på en måde, der strider imod loven eller vedtægterne.
På generalforsamlingen skulle der vælges to bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelsen havde i indkaldelsen anbefalet to kandidater og en husejer meddelte sit kandidatur på generalforsamlingen.
For at være venlige havde en gruppe husejere på forhånd sendt en mail til bestyrelsens foreslåede kandidater, hvor de oplyste om nogle emner, som optog dem og mange andre husejere, og som de gerne ville høre kandidaternes mening om på generalforsamlingen.
Dirigenten besluttede imidlertid, at der ikke måtte stilles spørgsmål til kandidaterne. De kunne hver især komme med en kort præsentation.
Ordveksling fra lydfil:
Husejer:
Får vi lov til at stille spørgsmål til kandidaterne?
Dirigent:
Kandidaterne får lov at komme med en kort præsentation, men jeg tænker ikke der skal være spørgsmål til kandidaterne, så en kort præsentation fra hver enkelt kandidat.
Husejer:
Hvad er begrundelsen for at vi ikke må spørge dem, vi ville da gerne vide hvad vi stemmer på?
Dirigent:
Ja, men nu får de lejligheden til at præsentere sig, og det vurderer jeg er nok. Og det er en beslutning, jeg kan træffe efter vedtægternes paragraf 13.
I vedtægterne står:
§ 13. Valg af dirigent
Generalforsamlingen vælger en dirigent, der afgør, om generalforsamlingen er lovlig, og som leder generalforsamlingen. Dirigenten afgør alle spørgsmål vedrørende sagernes behandlingsmåde, stemmeafgivning og dennes resultat.
Som advokat er dirigenten dog også underlagt nogle etiske regler, bl.a.:
Stk. 2. Advokatens opgave er at fremme retfærdighed og modvirke uret
Man fremmer vel ikke retfærdighed ved at afskære muligheden for en demokratisk debat!
Bestyrelsens kandidater blev som ventet valgt grundet de mange fuldmagter til bestyrelsen, som kunne anvendes ved begge bestyrelsesposter. En konsekvens af den afstemningsmetode som dirigenten havde besluttet.
Alt i alt fungerede dirigenten som bestyrelsens beskytter imod kritiske medlemmer og demokratisk debat. Er det at fremme retfærdighed og modvirke uret?
I forbindelse med gennemgangen af regnskabet for 2023 bad en husejer inden afstemningen om at få ordet, og indledte med at sige at indlægget skulle protokolleres.
Han fortalte derefter om bestyrelsens tilbageholdelse af de afgørende dokumenter overfor advokat Jens Pontoppidan, og efterfølgende usandheder, da han spørger ind til materialet. Bestyrelsens desinformation og usandheder resulterede i, at Pontoppidan fremlagde en værdiløs rapport, der kostede ejerforeningen en mindre formue.
Af samme årsag argumenterede han for at sagen er så alvorlig, at regnskabet ikke burde godkendes.
I referatet fra GF 2024 er blot nævnt, at han argumenterede for, at regnskabet ikke burde godkendes, men årsagen er ikke nævnt med ét ord, trods opfordringen til protokollering.
Det er ikke acceptabelt. Et referat skal være komplet og retvisende, uden subtile udeladelser af forhold, som ikke passer bestyrelsen.
Bestyrelsen havde foreslået en advokat som dirigent. Som alternativ foreslog nogle husejere en af husejerne i stedet. Bestyrelsesformanden Anders Kjærulff afviste kraftigt en argumentation herfor. Alene navnet måtte nævnes.
Argumenterne, som så ikke måtte fremføres var, at husejeren var en både kompetent og meget erfaren dirigent ved generalforsamlinger, samt at han ville gøre det gratis. Sidste år betalte ejerforeningen kr. 36.000 for dirigentrollen, en efter manges opfattelse unødvendig omkostning.
Bestyrelsesformanden Anders Kjærulff tillod få spørgsmål til de to dirigent-kandidater, hvorefter bestyrelsens kandidat, advokaten, blev valgt ved håndsoprækning.
Det er udemokratisk, at formanden, Anders Kjærulff, ikke tillader en kort argumentation for valget af en anden dirigent.
I mange år har dirigenten, der som bekendt er foreslået af bestyrelsen, besluttet, at der stemmes på flere kandidater samtidig, og det skete også i år. Denne metode opfatter vi som udemokratisk og et forsøg på at holde kritiske kandidater ude af bestyrelsen. Den demokratiske afstemningsform, som også anvendes ved folketingsvalg, består i, at kandidaterne vælges efter faldende stemmetal. Dvs. hver husejer kan stemme på kun én kandidat. Den kandidat der får flest stemmer får første ledige post, kandidaten med næst flest stemmer får den næste, og så fremdeles. Det ville åbne op for en sammensætning af bestyrelsen, som afspejler de faktiske forhold i ejerforeningen.
Se eksempel på konsekvenserne af afstemningsmetoderne
Der er 50 fremmødte til GF + 33 fuldmagter til bestyrelsen.
To bestyrelsesmedlemmer B1 og B2 genopstiller og en husejer H1 opstiller som modkandidat.
To bestyrelsesmedlemmer skal vælges.
A) Den udemokratiske valgmetode (Karsten Madsen metoden) omfatter, at der må stemmes på flere kandidater samtidigt.
Bestyrelsen omfatter 5 medlemmer samt 2 suppleanter, med de 33 fuldmagter har de i alt 40 stemmer.
Uafhængige husejere omfatter således 50-7=43 stemmer.
Bestyrelsen incl. suppleanterne kaster alle deres stemmer og fuldmagter på B1 og B2, som dermed begge får 40 stemmer.
Hvis H1 skal vælges, skal vedkommende således have mindst 41 stemmer.
Dvs. at H1 skal have: 41/0,43=96 % af de uafhængige stemmer for at blive valgt, hvilket i praksis er urealistisk.
B) Den demokratiske valgmetode omfatter, at der kun kan afgives stemme på én kandidat, som vi kender fra folketingsvalg.
Med denne metode må bestyrelsen opdele sine stemmer.
Hvis de vælger at dele stemmerne, vil B1 og B2 få hver 20 stemmer.
H1 skal derfor have mindst 21 stemmer for at blive valgt.
Hvilket betyder at H1 skal have 20/0,43=47 % af de uafhængige husejeres stemmer for at blive valgt, hvilket er vanskeligt, men trods alt ikke umuligt.
Ejerforeningen er en meget sammensat forsamling med uenigheder og forskellige grupperinger. I mange år har vi haft tradition for hemmelig afstemning ved generalforsamlingerne, men det afviste dirigenten i år, på trods af opfordringer fra flere af medlemmerne.
Det må være en demokratisk ret at forlange hemmelige afstemninger.
En husejer havde stille et forslag, som ville have løst op for det kortsluttede demokrati i ejerforeningen, ved bl.a. at begrænse bestyrelsens brug af fuldmagter, som i praksis giver dem total kontrol over alle beslutninger som tages, og gennemtvinge åbenhed og gennemsigtighed i bestyrelsens arbejde og beslutninger, men det blev nedstemt. Naturligvis ved hjælp af bestyrelsens mange fuldmagter!
Ejerforeningen er i en meget fastlåst situation med trange vilkår for medlemsdemokratiet.